|
|
 Ranga: Ekspert
Przyłączony: 5/7/2009 Posty: 2,271 Pomógł: 158 Lokalizacja: Kłodzko
|
Witam, może nie na temat ale w związku z tym, że forum jest i odwiedza go trochę osób z wiedzą księgową postanowiłem to wykorzystać dla dobra wspólnej wiedzy nas wszystkich.
Oto pytanie dotyczące księgowania w KH: z jaką datą i w jaki sposób należy zaksięgować korektę zakupu dotyczącą ceny w przypadku gdy: a) towar został sprzedany a korekta została wystawiona w następnym miesiącu po miesiącu sprzedaży (dokument WZKK) b) towar nie został sprzedany, a korekta dotyczy zmniejszenia ceny z tytułu terminowej zapłaty
Pozdrawiam i liczę na dyskusję.
Srebrny Partner COMARCH
|
|
 Ranga: Zaawansowany użytkownik
Przyłączony: 5/5/2009 Posty: 410 Pomógł: 15 Lokalizacja: Kraków
|
Te pytania powinieneś zadać księgowej/księgowego danej firmy i tylko na ich podstawie ustawić schemat. To zależy od 1. Obowiązujących przepisów, za które ona odpowiada (nie wdrażający!) i od polityki księgowej danej firmy (którą ona tworzyła i jako gł. księgowa za wypełnianie odpowiada).
Złoty Partner COMARCH
|
|
Przyłączony: 5/8/2009 Posty: 187 Pomógł: 3 Lokalizacja: Krosno
|
Zgadzam się z Przemysławem, że w tym przypadku zadecydować powinna gł.księgowa/księgowy. Ja bym osobiście np. nie chciał świecić oczami przed UKSem za to że mi ktoś tak czy inaczej ustawił daty na schematach księgowych - akurat sam sobie tworzę schematy księgowe, ale nawet gdybym do tego celu korzystał z pomocy Partnera Comarch, to nie widzę innej możliwości, żebym nie decydował o takich sprawach jak data księgowania. Tak więc na to pytanie powinna odpowiedzieć osoba prowadząca księgi rachunkowe w tej firmie. Jeżeli ma jakieś wątpliwości to proponuję jej zadać pytanie np. tutaj.
Klient
|
|
|
Panowie, nie zrozumieliście intencji mojego pytania. Zadałem je do księgowych którzy odwiedzają nasze forum, a nie do informatyków. Osobiście mam rodzinę w UKS, a obsługując 40 działów księgowych mam 55 różnych opinii i wytycznych, dlatego też rozpocząłem tą dyskusję tak aby mogli skorzystać z niej użytkownicy i wdrożeniowcy programu Comarch Optima. :)
Srebrny Partner COMARCH
|
|
|
No ja akurat jestem głównym księgowym :-) Jeżeli interesuje Cię moje zdanie, to ja wszystkie korekty księguję z datą wystawienia (nie robi się wtedy bajzel) - oczywiście nie mówimy tutaj o dacie odliczenia podatku VAT (bo tu może być różnie), tylko o momencie wprowadzenia dokumentu do ksiąg rachunkowych. Jedynie w przypadku gdy po zakończeniu roku (np. 10 stycznia roku następnego) zostanie wystawiona taka korekta, która dotyczy roku poprzedniego, to księguję ją pod datą 31 grudnia. Do tej pory żadna kontrola mi tego nie zakwestionowała.
Klient
|
|
|
Może powiem konkretniej z czym mamy problem. Zakładając, że towar został zakupiony FZ, gdzie FZ jest równoznaczne z PZ i przyjęciem towaru na magazyn: ksiegujemy go następująco Wn Ma 300 - 202 1220,00 221 - 300 220,00 330 - 300 1000,00
nie będę opisywał które konta od czego bo to kazdy wtajemniczony wie.
Towar sprzedajemy na FS
Wn 201 1830,00 Ma 222 330,00 Ma 700 1500,00
Oraz WZ Wn Ma 701 - 330 1000,00
W ten sposób wartość magazynu została wyzerowana, a podatek policzony od wartości sprzedaży minus koszt zakupu sprzedanego towaru.
Teraz zaczyna się bonanza, bo w związku z terminową zapłatą za towar dostajemy korekte ceny na 20% FZKOR księgujemy Wn Ma 300 - 202 244,00 na minus 221 - 300 44,00 na minus 330 - 300 200,00 na minus oraz automatycznie utworzony dokument WZKK 701 - 330 200,00 na minus
W ten sposób używając tych samych schematów co przy fakturze zakupu i normalnej WZtke uzyskaliśmy pomniejszenie wartości magazynu z przeksięgowaniem jej na pomniejszenie kosztu zakupu sprzedanego towaru czyli wyższy podatek.
Jedne co budzi wątpliwość to fakt, iż uzyskanie dodatkowego rabatu przez niektórych księgowych i niektórych biegłych rewidentów powinine być ujęty w zysku właściciela, a nie pomniejszeniu kosztu sprzedanego towaru. W praktycznym użyciu Optimy nie byłoby nic złego w tym fakcie bo można uzależnić schemat od jakiegoś atrybutu na dokuemncie lub kategori ale .... w przypadku powyżej sprzedaliśmy cały towar, a gdy nie sprzedamy całego towaru to wprowadzenie takiej korekty wartości towaru zmniejszy nam wartość jeszcze nie sprzedanego towaru, a schemat księgujący nie będzie w stanie stwierdzić jaką wartość ma zaksięgować na pomniejszenie wartości magazynu, a jaką na dodatkowy zysk właściciela.
Stąd też moje pytanie :))
Srebrny Partner COMARCH
|
|
|
NOWA_K | Łukasz Walter napisał(a):Teraz zaczyna się bonanza
Dobre :-) Strasznie mi się w oczach mieni przez to konto 300 w tych wszystkich dekretach - czy aby na pewno ma to sens? W ten sposób można stworzyć dekret gdzie netto+vat<>brutto. Ja właśnie dlatego nie stosuję przy takich "zwykłych" operacjach konta 300, ponieważ przy zapisach jednostronnych Optima sama "krzyczy" jak się sumy zapisów po obu stronach nie zgadzają. Ale to akurat trochę nie na temat o który się pytałeś. Co do FZKOR. Ja na pewno księgowałbym to na pomniejszenie kosztu sprzedanego towaru - gdyby taki rabat wystąpił od razu, to księgowania byłyby w takich właśnie kwotach jak po tych księgowaniach "ujemnych". Natomiast ta druga interpretacja pachnie mi szukaniem dziury w całym.
Klient
|
|
|
METALNAFT | Piotr Zborowski napisał(a):Strasznie mi się w oczach mieni przez to konto 300 w tych wszystkich dekretach Niepotrzebnie je wpisywałem ale to z przyzwyczajenia, używam go tylko w przypadku gdy FZ <> PZ i jest osobne księgowanie. METALNAFT | Piotr Zborowski napisał(a):Natomiast ta druga interpretacja pachnie mi szukaniem dziury w całym. Dokładnie tak samo pomyślałem, ale wole mieć więcej opinii niż jedną.
Srebrny Partner COMARCH
|
|
Ranga: Początkujący użytkownik
Przyłączony: 6/29/2009 Posty: 9 Pomógł: 0 Lokalizacja: Rzeszów
|
Dla korekt wartosciowych na WZKK ilosc jest zero wiec warunek schematu jest oczywisty
Partner COMARCH
|
|
|
ELEKTRA_RZ | Łukasz Rębisz napisał(a):Dla korekt wartosciowych na WZKK ilosc jest zero wiec warunek schematu jest oczywisty Nie za bardzo rozumiem do czego kolega się odnosi z tym wpisem ?
Srebrny Partner COMARCH
|
|
|
Gość |